Studie ger hopp om behandling mot mag- och tarmbesvär
Forskare vid Örebro universitet har tagit ett viktigt steg framåt i förståelsen av tarmsjukdomen IBS. För första gången har man kunnat visa, direkt i människans tarm, att smörsyra kan stärka tarmen. Studien ger nytt hopp om framtida behandlingar för de dagliga besvär som drabbar hundratusentals svenskar.
– Vi såg en lucka i forskningen: man hade visat effekter i cellstudier och djurförsök, men den direkta påverkan i människans tarm var mindre utforskad, säger Rebecca Wall, forskare i mikrobiologi vid Örebro universitet.

Irritabel tarm (IBS) är en vanlig magtarmsjukdom som ofta saknar effektiv behandling. IBS kan ge diarré, förstoppning, smärta och magknip, vilket ofta påverkar livskvaliteten och vardagen för många drabbade.
Studerade förändringar i realtid
Forskare har länge misstänkt att personer som lider av IBS har lägre produktion av smörsyra, vilket kan påverka tarmens skyddande barriär och bidra till symtom. Smörsyra bildas naturligt av tarmbakterier när vi äter fiberrik kost. Även om smörsyra tidigare har studerats i både laboratoriemodeller och i kliniska studier, har det saknats kunskap om hur smörsyra påverkar tarmens funktion inne i människans tarm i realtid.
– Förhoppningsvis gör denna studie att medicinforskningen kommer längre och hittar ett botemedel mot tarmsjukdomen IBS, som försämrar så många människors liv, säger Rebecca Wall.
Komplicerad studie även för patienter
Forskarna isolerade ett avsnitt i tjocktarmen med hjälp av uppblåsbara ballonger (en koloskopisk modell. Där kunde man tillföra en kontrollerad mängd smörsyra och sedan ta vävnadsprover före och efter exponeringen.
– Det var en väldigt svår studie att genomföra. Vi är tacksamma för att frivilliga ställde upp och låg still i många timmar medan de blev undersökta. Tillgången till sjukhusets utrustning har också varit helt avgörande för den här studien, säger Tatiana Marques, forskare i mikrobiologi vid Örebro universitet.
I studien undersöktes hur smörsyra kan skydda tarmen hos både friska personer och patienter med IBS. Resultaten visade att smörsyra gjorde tjocktarmen mer motståndskraftig när den utsattes för stress. Därmed minskades genomsläppligheten i tarmen hos personer med IBS. Resultaten tyder på att smörsyra kan stärka tjocktarmens barriär och ger stöd för att smörsyra kan vara en lovande framtida behandling mot IBS.
För mer information:
Rebecca Wall, forskare i mikrobiologi vid Örebro universitet: 072 - 993 4266, rebecca.wall@oru.se
Tatiana Marques, forskare i mikrobiologi vid Örebro universitet: 076 - 517 1926, tatiana.marques@oru.se
Nyckelord
Kontakter
Björn SundinForskningskommunikatör
Tel:0790676889Tel:019-30 22 43bjorn.sundin@oru.seBilder

Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 17 000 studenter, 80 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI, robotik och cybersäkerhet, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Adhd i familjen kopplas till ökad risk att begå brott18.12.2025 08:59:23 CET | Pressmeddelande
Personer med adhd har en högre risk att begå brott än personer som inte har adhd. Samma mönster syns hos deras släktingar, enligt en ny studie från Örebro universitet. – Det tyder på att både genetiska och miljömässiga faktorer delade inom familjen kan spela roll, säger forskaren Sofi Oskarsson.
Normer och attityder gör vardagen svårare för äldre lgbq-personer17.12.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Äldre lgbq-personer på särskilda boenden påverkas av heterosexuella normer och andra boendes attityder. Det kan begränsa deras möjligheter att uttrycka sin sexuella identitet. Det visar en ny studie från Örebro universitet.
Örebrostudenter hittar PFAS-relaterat ämne i glögg16.12.2025 11:40:36 CET | Pressmeddelande
Fyra kemistudenter vid Örebro universitet analyserade tolv glöggprodukter som köpts i dagligvaruhandeln. I samtliga prover påvisades mätbara halter av trifluorättiksyra (TFA). Forskare betonar att den hälsomässiga betydelsen är oklar och att mer forskning behövs.
AI-förordning i EU riskerar tappa legitimitet9.12.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Andrew Leyden, rättsvetare vid Örebro universitet, har i en studie granskat EU:s AI-förordning som bygger på tekniska standarder. – Traditionella frågor om rättssäkerhet, ansvar och demokratisk legitimitet får en ny betydelse när tekniska standarder fungerar som ett slags privat lagstiftning, säger han.
Presentation får fler att välja vegetarisk mat3.12.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Pannbiff med lök och potatis är en svensk klassiker, men utan pannbiffen blir det inte mycket kvar av måltiden. Ansung Kim forskar vid Örebro universitet om hur kött kan ersättas i måltider.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum